Za posao i dalje traže hrpu papira

Bez autora
Apr 23 2015

Mnoge lokalne zajednice i republički organi prilikom raspisivanja konkursa za posao od kandidata i dalje zahtijevaju gomilu dokumentacije iako je prije mjesec na snagu stupila uredba Vlade RS da te procedure budu pojednostavljene, a troškovi smanjeni. Dopune Uredbe o kategorijama, zvanjima i uslovima za obavljanje poslova službenika u jedinicama lokalne samouprave i izmjene Uredbe o jedinstvenim pravilima i proceduri javne konkurencije za zapošljavanje namještenika stupile su na snagu 25. marta. Stupanjem na snagu tih uredbi kandidati za posao treba da snose samo troškove kopiranja dokumentacije, ali ne i ovjere, a da na jedinstvenom formularu potpisuju izjavu o nekažnjavanju i time garantuju da ispunjavaju i druge uslove konkursa. Oni koji prođu konkursnu proceduru imaju rok od sedam dana za dostavljanje originalnih dokumenata i potvrda.

Za posao i dalje traže hrpu papiraMnoge lokalne zajednice i republički organi prilikom raspisivanja konkursa za posao od kandidata i dalje zahtijevaju gomilu dokumentacije iako je prije mjesec na snagu stupila uredba Vlade RS da te procedure budu pojednostavljene, a troškovi smanjeni.

Dopune Uredbe o kategorijama, zvanjima i uslovima za obavljanje poslova službenika u jedinicama lokalne samouprave i izmjene Uredbe o jedinstvenim pravilima i proceduri javne konkurencije za zapošljavanje namještenika stupile su na snagu 25. marta. Stupanjem na snagu tih uredbi kandidati za posao treba da snose samo troškove kopiranja dokumentacije, ali ne i ovjere, a da na jedinstvenom formularu potpisuju izjavu o nekažnjavanju i time garantuju da ispunjavaju i druge uslove konkursa. Oni koji prođu konkursnu proceduru imaju rok od sedam dana za dostavljanje originalnih dokumenata i potvrda.

Praksa je, međutim, potpuno drugačija i dovoljno je pogledati bilo koji konkurs za posao i uvjeriti se da se od kandidata još traži hrpa ovjerenih dokumenata i uvjerenja.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić kaže da je pojedincima očigledno potrebno više vremena da krenu sa primjenom donesenih uredbi i pozvala sve da poštuju nova pravila.

- Apelujemo na sve koji raspisuju konkurse za poslove u javnoj upravi i lokalnoj samoupravi da poštuju donesene uredbe kako bi olakšali građanima procedure i smanjili troškove pri apliciranju na radna mjesta - naglasila je Rešićeva.

U Zavodu za zapošljavanje RS, koji objavljuje gotovo sve konkurse za poslove u javnoj upravi, kažu da nemaju zakonske nadležnosti i da ne mogu uticati na poslodavca koju dokumentaciju će tražiti prilikom objavljivanja javnog oglasa ili konkursa.

- U okviru naših nadležnosti je samo da posredujemo između poslodavca i nezaposlenih te da objavimo oglas ili konkurs ako nam to poslodavac zahtijeva - rekli su u Zavodu za zapošljavanje.
 
Nezaposleni

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS na kraju marta bile su prijavljene 142.804 osobe.

- Nezaposlenima mnogo znače jednostavnije procedure i manji troškovi prilikom apliciranja za posao, jer su česti slučajevi da kandidati ne prođu na desetinama konkursa - kazala je Banjalučanka Marija J, koja već dvije godine kao diplomirani ekonomista čeka na zaposlenje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik